Tuesday, August 18, 2015

Tips Masakan: Daun Kesum Tahan Lama dan Segar!

TIPS #1: Daun Kesum tahan lama dan segar!
**********************************************************
Pernah tak sesiapa kat sini yang beli daun kesum untuk nak masak tapi daun tu tak tahan lama?
Sekejap saja dah layu, lepas tu lebihan daun masih banyak. Kita nak pakai sikit saja. Sayang pulak nak buang.

Boleh cuba cara kami di Laksa Johor Heritage ni:

1) Daun kesum yang kita beli tadi tu dicabut daunnya dan dibasuh
bersih-bersih.

2) Rendam sekejap dalam air supaya kekotoran tu jatuh ke
bawah
.
3) Keluarkan daun kesum tadi dari bekas rendaman dengan cara
mengangkat daun tu bukan tuang semua ke dalam tapisan. Ini
supaya kekotoran yang jatuh ke dalam air tak jatuh semula ke
dalam daun yang dah bersih.

4) Biarkan daun kesum kering betul-betul dalam tapisan tu tapi
jangan biarkan sampai kecut pulak ya ;D

5) Lepas dah kering, simpan dalam bekas bertutup. Insyaallah
akan tahan lebih seminggu.

Selamat mencuba semua!


Jom lawati kami di:

FB: Laksa Johor Heritage
Instagram: @laksajohorheritage

1 comment: